Lahjoita

TURKIS­TARHAUKSEN AIKA ON OHI

Tule mukaan edistämään turkistarhauksen oikeudenmukaista alasajoa ja miljoonien eläinten kärsimyksen loppumista.
 

Vuosikymmenten kampanjoinnin jälkeen turkistarhauksen loppu alkaa nyt olla lähellä. Kuten tarhauksen ydinalueella ilmestyvä Ilkka-Pohjalainen kirjoitti syyskuussa: “Suuri yleisö on saanut tarpeekseen kuvista, joissa tuotantoeläimet ovat ahtaissa häkeissään kuolemaansa odottamassa. Todisteita eläinten kärsimyksistä on riittämiin.”

Tätä tukevat myös tutkimukset: Helsingin Sanomien elokuussa teettämässä kyselyssä vain 27 % piti turkistarhausta hyväksyttävänä. Lokakuussa julkaistussa Eurobarometri-tutkimuksessa vain 11 % EU-alueen asukkaista hyväksyi nykyisenkaltaisen turkistarhauksen.

Eläinten ahdingon lisäksi keskustelua on herättänyt kansanterveydellinen riski: pari vuotta sitten koronavirus levisi tarhoilla useassa maassa, ja nyt lintuinfluenssa on levinnyt Suomen tarhoilla. Tartuntatautien asiantuntijat ovat kutsuneet eläinten häkkikasvatusta tikittäväksi aikapommiksi.

Turkistarhaus on kielletty jo suurimmassa osassa EU-maita, ja nyt se on kiellettävä myös Suomessa ja koko EU:ssa.

Eläinten kärsimys ei kuitenkaan lopu itsestään. Esimerkiksi Petteri Orpon hallitusohjelmassa turkistarhausta puolustellaan. Olemme koonneet alle muutamia tapoja auttaa.

neljä tapaa auttaa turkiseläimiä

  1. Enemmistö kansanedustajista ilmoitti ennen vaaleja olevansa täysin tai jokseenkin tarhauskiellon kannalla. Kuitenkin suuri osa vastusti kieltoa, eikä eläinten asian tärkeys ole selvä kaikille. Alempana tällä sivulla on yhteystietoja ja ohjeita yhteydenottoon.

  2. Laadi mielipidekirjoituksia, kirjoita sosiaaliseen mediaan ja kommenttipalstoille. Olemme koonneet tälle sivulle asioita, joita voit nostaa esille.

  3. Jaa tätä sivua eteenpäin sosiaalisessa mediassa ja kannusta ystäviäsi ja seuraajiasi osallistumaan toimintaan.

  4. Lahjoittamalla autat lukuisia eläimiä ja olet mukana pitkäjänteisessä eläinoikeustyössä. Ryhdy lahjoittajaksi nyt! Voit myös lahjoittaa suoraan Mobilepaylla pikanumeroon 12079 tai maksulinkin kautta. Tehdään yhdessä muutos eläinten puolesta!

Tärkeimmät 10 minuuttia eläinten puolesta tänä vuonna

Tällä hetkellä sekä EU:ssa että Suomen eduskunnassa on meneillään turkistarhauksen kieltämiseen tähtääviä kansalaisaloitteita. Jokainen voi edesauttaa näiden aloitteiden läpimenoa ottamalla yhteyttä poliitikkoihin ja pyytämällä heitä toimimaan aloitteiden puolesta.

Eurooppalainen kansalaisaloite Fur Free Europe sai keväällä miljoona nimeä täyteen. Aloitteeseen odotetaan vastausta komissiolta 6.12. 

EU:n terveydestä ja elintarviketurvallisuudesta vastaava komissaari on kyproslainen Stella Kyriakides. Hänelle voi kirjoittaa sähköpostia osoitteeseen cab-kyriakides-contact@ec.europa.eu. Lisätietoja Kyriakideksestä on Euroopan komission sivuilla sekä Wikipediassa. Kirjoita englanniksi. Mikäli olet epävarma kielitaidostasi, kirjoita niin hyvin kuin osaat. Viesti on tärkein – poliitikkojen tehtävä on kuunnella ihmisiä riippumatta siitä, kirjoittavatko he täydellistä englantia.

Turkistarhaus historiaan -kansalaisaloite on tulossa Suomen eduskunnan käsittelyyn. Lisäksi käsittelyyn on mahdollisesti tulossa yksittäisen kansanedustajan turkistarhauksen kieltoaloite. 

Kansanedustajien yhteystiedot ovat eduskunnan sivuilla. Voit valita esimerkiksi kansanedustajan omasta vaalipiiristäsi, tai kirjoittaa kenelle tahansa edustajalle, jonka mielipiteeseen haluat vaikuttaa. Voit katsoa edustajan mielipiteen esimerkiksi Helsingin sanomien vaalikoneesta.

Eläinsuojelusta vastaa Suomessa maa- ja metsätalousministeri, joka tällä hetkellä on kristillisdemokraattien Sari Essayah. Hänen sähköpostiosoitteensa on sari.essayah@eduskunta.fi.

Tehokkain tapa olla yhteydessä on kirjoittaa omin sanoin asiallinen sähköposti tai sosiaalisen median viesti. Tästä syystä emme tarjoa valmiita viestipohjia. Sen sijaan olemme koonneet tälle sivulle tietoa ja vastauksia väitteisiin turkistarhauksesta, joita voit hyödyntää viestissäsi. Tämä tekee yhteydenotosta hieman työläämpää, mutta se vie silti vain muutaman minuutin. Tämä on todennäköisesti hyödyllisintä, mitä voit tehdä eläinten puolesta kymmenessä minuutissa juuri nyt!

 

Valkoinen kettu häkin hyllyllyä

VASTAUKSIA YLEISIIN KYSYMYKSIIN

Alla on vastauksia yleisiin väitteisiin turkistarhauksesta. Suurin osa väitteistä perustuu tarhauksen jatkoa puolustavien kansanedustajien vaalikonevastauksiin edellisissä eduskuntavaaleissa. Voit käyttää näitä faktoja, kun olet yhteydessä poliitikkoihin.

1. Turkistarhaus ei “siirry Kiinaan”, jos se kielletään Euroopassa.

Turkistarhauksen jatkamista Suomessa on perusteltu sillä, että kielto siirtäisi tarhauksen maihin, jossa eläinsuojelulaki on vielä heikompi. Tämä pelko on kuitenkin sekä aiheeton että huono peruste jatkaa tarpeetonta kärsimystä aiheuttavaa alaa Suomessa. Meillä on oma lainsäädäntömme, eikä meidän pidä sallia epäeettisinä pidettyjä asioita sillä perusteella, että ne on sallittu jossain muualla.

Viime vuosina suuremmista minkintuottajamaista esimerkiksi Alankomaat ja Tanska ovat lopettaneet tuotannon. Silti tuotantomäärät eivät ole nousseet Kiinassa tai muuallakaan. Päinvastoin kokonaistuotanto on romahtanut, eikä Kiina ei ole voinut lisätä omaa tuotantoaan.

Myös Kiinassa keskustellaan turkisalan eettisyydestä. Salakuvia suomalaisilta tarhoilta on julkaistu tiedotusvälineissä Kiinassa. Kun kuvat suomalaisten tarhojen jättikokoisista naaleista julkaistiin vuonna 2017, “hirviökettu” nousi Baidu-hakukoneen haetuimmaksi termiksi.

Keskustelua vie eteenpäin se, että useat maat ovat kieltäneet tarhauksen. Suomen kiellolla olisi Kiinassa myös käytännön merkitystä, sillä suomalaiset tarhaajat ovat toimineet tiiviissä yhteistyössä kiinalaisten kanssa. Suomesta on viety Kiinaan siitoseläimiä ja tietotaitoa.

2. Turkistarhauksella ei ole suurta taloudellista tai työllistävää merkitystä.

Perinteisesti kaikkea eläinsuojelun parannusta on vastustettu taloudellisilla perusteilla.. Ääriesimerkki rahanteon rajoittamattomuudesta on PS:n kansanedustaja Mauri Peltokangas, jonka mukaan “me tarvitsemme kaikki elinkeinot”.

Vielä 10 vuotta sitten voitiin ajatella, että raha oli peruste eläinten kärsimyksen sallimiselle. Turkisala oli pitkään väittänyt työllistävänsä 10 000 ihmistä, mutta sittemmin lähes kaksinkertaistanut luvun ilman selityksiä. Näihin lukuihin oli kuitenkin laskettu kaikki turkiksiin etäisesti liittyvä toiminta tarhaajien käyttämän hotellin vastaanottovirkalijasta nahkojen värjäykseen.·

Alan itse ilmoittama henkilötyövuosien määrä turkiskasvatuksessa vuonna 2021 oli 886. Määrä on voimakkaassa laskussa.

Yhtä suurta vaihtelua on ollut väitetyissä vientituotoissa. Vuonna 2018 kokoomuksen Janne Sankelo väitti, että turkisalan vienti oli 317 miljoonaa euroa. Luku ei kuitenkaan ole alan nettovienti, vaan siinä on mukana Suomeen huutokaupattavaksi tuodut ulkomaiset nahat.

Nettoviennin arvo saadaan, kun viennistä vähennetään tuonti arvo. Vuoden 2018 nettovienti oli 163 miljoonaa, ja vuonna 2020 enää 38 miljoonaa. Tässä välissä suuri osa merkittävistä muotitaloista on ilmoittanut lopettavansa turkisten käytön.

Kauan sitten talous ehkä oli relevantti argumentti, ja eläinsuojelu jäi toiseksi vertailussa voittojen kanssa. Nyt tätä keskustelua ei ole tarpeen käydä, kun ala ei ole vuosikausiin tuottanut voittoa – päinvastoin, sille on annettu kymmeniä miljoonia euroja julkista tukea.

Suurin osa EU-maista on kieltänyt turkistarhauksen kokonaan tai osittain. Nämä maat on merkitty karttaan violetilla.

Turkistarhaus on jo kielletty suurimmassa osassa EU-maita.


 

3. Markkinoiden ei pidä antaa päättää turkistarhauksen jatkumisesta Suomessa.

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa ajattelevansa, että turkistarhausta voidaan harjoittaa mikäli kysyntää on. Muutkin poliitikot ovat vedonneet elinkeinonvapauteen ja siihen, että markkinoiden tulisi antaa hoitaa asia.

Tässä ajattelussa on kaksi ongelmaa: 

  1. Turkistuotteiden kulutttajat eivät ole Suomessa, vaan tärkeimpiä ostajia ovat Kiinan ja Venäjän varakas eliitti. Miksi Suomen eläinsuojelun taso tulisi jättää näiden ihmisten päätettäväksi? 
  2. Vasabladet uutisoi viime vuonna, että turkisala on “vapaassa pudotuksessa” ja yrittäjien enemmistö akuutissa likviditeettikriisissä. Alalla on nähty paljon konkursseja. Vapaassa pudotuksessa kärsivät eläinten lisäksi yrittäjät.

Suomen tulee itse päättää eläinsuojeluasioistaan eikä jättää asiaa kiinalaisten käsiin sillä varjolla, että sinne saadaan myytyä tuotteita. Turkisala tulee ajaa alas hallitusti ja auttaa alalta pois siirtyviä yrittäjiä. Nopea ja hallittu alasajo on parasta sekä eläimille että tarhaajille. Alan etujärjestöjen ja poliitikkojen ton lakattava vastuuttomasti houkuttelemasta yrittäjiä alalle, jolla ei ole tulevaisuutta. Osa investointeja tehneistä on menettänyt konkursseissa kaiken.

4. Turkistarhaus aiheuttaa jatkuvan tautiriskin.

Maaliskuussa 2023 Ruokavirasto julkaisi tutkimuksen Turkistarhojen zoonoosit - riskiprofiili (Ruokaviraston tutkimuksia 2/2023) jossa todettiin: "Turkiseläinpopulaatiossa voi salakavalasti kehittyä seuraava pandemia esimerkiksi muuntuneen influenssaviruksen myötä." Turkistarhojen korkea eläintiheys luo otolliset olosuhteet taudinaiheuttajien lisääntymiselle ja leviämiselle. Etenkin tarhatut minkit ovat alttiita ihmisen ja useiden muiden eläinlajien viruksille. Minkin elimistössä lintuinfluenssavirus voi muuntua ihmiseen ja muihin nisäkkäisiin herkemmin tarttuvaksi.

5. Eläimet eivät voi hyvin turkistarhoilla eikä tuotannosta saa eettistä tekemällä hyvinvointiparannuksia.

"Alan kasautuvat ongelmat johtuvat siitä, että suuri yleisö on saanut tarpeekseen kuvista, joissa tuotantoeläimet ovat ahtaissa häkeissään kuolemaansa odottamassa. Todisteita eläinten kärsimyksistä on riittämiin", linjasi turkistuotannon ydinalueella ilmestyvä Ilkka-Pohjalainen pääkirjoituksessaan syyskuussa.

Turkistarhauksesta ei voi tehdä sellaista, että eläimet voisivat liikkua luonnollisesti ja elää lajinomaista elämää. Turkiseläimillä on tallella kaikki villien petoeläinten käyttäytymistarpeet. Naalit vaeltavat luonnossa satoja, jopa tuhansia kilometrejä. Minkit viettävät suuren osan elämästään vedessä. Esimerkiksi eläintarhoissa kettujen aitauksen on oltava 600 m². 

Turkistarhoilla on kokeiltu maapohjaisia häkkejä, mutta tuottajat valittivat, että eläimen turkki likaantuu. Ala ei ole nykyiselläänkään taloudellisesti kannattava, ja melko pienetkin parannukset lainsäädännössä johtaisivat käytännössä tuotannon loppumiseen. Näin on käynyt esimerkiksi Saksassa.

6. Turkistarhaus on laillinen elinkeino.

Turkistarhaus on tällä hetkellä laillinen elinkeino, mutta eduskunta voi päätöksellään kieltää sen. Jos kansanedustaja vastustaa turkistarhauksen kieltoa sillä perusteella, että ala on tällä hetkellä laillinen, hän ei ehkä ole sisäistänyt rooliaan lainsäätäjänä. 

Perustuslakivaliokunta käsitteli vuonna 2013 Turkistarhaus historiaan -kansalaisaloitetta, jossa Oikeutta eläimille mukana yhtenä aloitteentekijänä. Tällöin perustuslakivaliokunta totesi lausunnossaan, että “tällaisessa asetelmassa lainsäädännön sisältöön liittyvien valintojen tekeminen kuuluu viime kädessä eduskunnalle. Perustuslaista ei valiokunnan mielestä sinänsä johdu estettä kieltää turkistarhausta, jos eduskunnan enemmistö pitäisi sitä luonteeltaan epäeettisenä toimintana ja ehdotus muutoin täyttäisi perustuslain vaatimukset.” (PeVL 18/2013 vp)

Eduskunta voi siis halutessaan kieltää turkistarhauksen perustuslain sitä estämättä.

Varoitus: alla oleva kuvasarja näyttää eläinten oloja suomalaisilla turkistarhoilla kesällä 2023.

Yksi vuonna 1995 perustetun Oikeutta eläimille -järjestön tärkeimmistä tavoitteista on alusta lähtien ollut turkistarhauksen kieltäminen. 

Kun aloitimme, turkistarhauksen kieltäminen ei ollut poliittinen kysymys Suomessa. Vuonna 2010 julkaisimme ensimmäisen kerran videoita suomalaisilta turkistarhoilta ja aloitimme tarhauskielto-kampanjan. Silloin ajatus turkistarhauksen kieltämisestä lailla oli uusi ja radikaali. Tämän jälkeen videoita turkistarhoilta on julkaistu lähes vuosittain, ja ne ovat nousseet kansainvälisiksi uutisaiheiksi

Nyt kielto on lähempänä kuin koskaan. Viedään yhdessä tavoite loppuun!